Mostanában alvásproblémáid vannak? Ennek a stressz mellett sok más oka is lehet. Az éjszakád nagyon is függ attól, hogy mit és mennyit eszel lefekvés előtt. Ugyan a nehéz vacsorától lehet, hogy gyorsan elnehezedsz és elálmosodsz, de nem biztos, hogy nyugalomban végig alszod tőle az éjszakát. Figyeld magad, a tested jelzéseit!
- Nem kell betartani az „este 6 után nem eszem” szabályt, ha egyébként csak 23 óra körül térsz nyugovóra. Alvás előtt 2 órával még nyugodtan ehetsz pár falatot.
- Vacsira kerüld a puffasztó, zsírosabb, fűszeres és zsiradékon pirított hagymás ételeket, ezektől jó eséllyel inkább rémálmaid lesznek.
- Az adagok is okozhatnak gondot. Ha túlságosan teleeszed magad vacsorára, akkor a gyomrodat feszítő ételadag refluxos panaszokat (gyomorégés, felböfögés) is okozhat. (Igen, ezért kell uzsonnázni, hogy ne farkaséhesen láss neki a vacsorának!).
- Érdemes vacsorára magas fehérjetartalmú ételeket enni, inni. Ilyenek a sovány húsok, halak, tej, joghurt. Nagymamáink estére mézes tejet ittak, a népi megfigyeléseket pedig a tudomány is igazolja: ez a kombó segítheti az alváshormon termelődését.
- Mellé válassz egy könnyű salátát – például tökmaggal megszórva. Akit puffaszt például a paprika vagy az uborka héja, az pucolja meg.
- A kálium, magnézium, B6-vitamin segítik az izmok ellazulását. A zab, a banán és az olajos magvak bővelkednek ezekben. Ez is egyedi, mert van, akinek nem tesz jót az esti gyümölcs természetes cukortartalma, míg mások bátran ehetik ilyenkor is.
- Időnként egy pohárka vörösbor is segítheti az ellazulást, de semmiképpen ne idd minden este.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.