„Napi egy alma az orvost távol tartja” – így szól a közmondás. Tényleg így van?
Nos, nap ötször kellene zöldséget vagy gyümölcsöt enni, azaz minden étkezéskor. Mért is ne lehetne az étrended egyik gyakori eleme az alma? Főleg, ha nem vagy nagy gyümölcsevő és még csak most kezded beépíteni az étrendedbe őket. Persze fontos a változatosság, variálhatod a fajtákat, de az almát nem véletlenül használták a népi gyógymódokban. Nagyon jó élelmi rost-forrás, nyersen fogyasztva segíti az emésztést, a székrekedés ellen vethető be. Emlékezz csak, mit mondott anyukád vagy nagymamád, hogy hasmenéses megbetegedésekkor egyél almát főve vagy párolva! (Ki ne emlékezne a nagyi almakompótjára?)
Egy közepes nyers alma kb. 70-80 kalória, A-vitamin-, folsav-, magnézium- és káliumtartalma is jelentős.
- Inkább nyersen edd!
- Variáld a fajtákat!
- Ne pucold meg, a héjában is rengeteg hasznos anyag van (például antioxidáns hatású flavonoidok).
- A frissen préselt, 100%-os almalének is vannak áldásos hatásai amellett, hogy a gyermekek egyik kedvenc itala.
- A gyerkőcök (és a család más tagjai is!) szívesebben megeszik, ha gusztusosan cikkekre vágod és úgy tálalod nekik. (Persze tudom, a fogaiknak és a rágóizmoknak jobb, ha egészben kapják.)
- Egyél mellé néhány szem sózatlan olajos magot (diót, mandulát), akkor a vércukorszintet nem emeli meg olyan gyorsan. (a kalóriákkal számolni kell!)
- Ha főzöd vagy sütöd, nagyobb darabokra vágd. Csak közvetlenül a hőkezelés előtt hámozd és darabold fel, így kevesebb levegő vagy víz éri, jobban megmarad a C-vitamin tartalma.
- Kompót, leves, pite, süti, szárított almakarika, sült alma. És még sorolhatnám. Én sültekhez köretet, ha már picit fonnyadnak és nem fogy magában. Feldarabolom, tepsibe teszem, letakarom fóliával és 30 percig sütöm magában. Nagyon jól illik például sült csirkecomb mellé.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.