Itt a koronavírus járvány, nátha, megfázás időszaka, sokan fogyasztanak mézet megelőzés céljából. Hogyan illeszthető be az egészséges étrendbe a méz? Rengeteg ember döntésképtelen a témában, cukrot, vagy mézet egyen. Sokan úgy gondolják, a méz egészségesebb, mint a fehér cukor. Valóban győztesként kerül ki a meccsből, de jó, ha tudod, hogy a méz élelmiszer-kémiailag egy telített cukoroldat. A méz nyolcvan-nyolvanöt százalékban szénhidrátot tartalmaz, a maradék a víz. A legfontosabb cukrai a gyümölcscukor (fruktóz) és szőlőcukor (glükóz). Viszont a mézben több a vitamin és az ásványi anyag (például kálium, nátrium, kalcium, magnézium, klór, vas, cink, mangán, réz, króm, B-, C-, és K-vitamin.) Egy evőkanál méz kb. tizenkét gramm cukrot jelent, a felnőtteknek ötven gramm a maximum javasolt mennyiség egy nap. Ez a napi cukorbevitel egyötöde. Mértéket kell tehát tartani! Forró teába nem jó tenni, mert a hőérzékeny vitaminok elbomlanak. Alkalmanként kenhetsz a gyermeknek vajas-mézes kenyeret, de ne mindennap! Egy éves kor alatt abszolút nem ajánljuk a méz fogyasztását, továbbá egyes gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedőknek sem, mert magas a hangyasav-tartalma, túlsúlyosoknak, elhízottaknak sem javasolt magas energiatartalma miatt.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.