Tökmindegy, hogy eszed, csak edd! Ha ősz, akkor sütőtök. Én nem tudok neki ellenállni. Nagyon szeretem, hogy beindult a szezon.
A népi bölcsesség szerint akkor a legédesebb, ha már megcsípi a dér, ez pedig hamarosan bekövetkezik. Bár szerintem már most is nagyon finomakat lehet kapni. Egészséges, finom, édes, tápláló, sok vitamint, rostot tartalmaz – ráadásul megfizethető.
Remekül működik ebéd utáni édességként. Simán megsütve (sós változatban is működik!) is nagy kedvenc, de készülhet belőle krémleves, pástétom, rizottó, tésztaétel, fasírt, lapcsánka, kockákra vágott zöldségköret, püré, pite, muffin, kókuszgolyó, juice.Céklával, almával, édesburgonyával, sárgarépával együtt sütve próbáltad már?Legfinomabb akkor, ha megsütöd. Én a levest is sült változatból szoktam készíteni. Arra vigyázz, hogy a darabok között minden oldalról legalább 3 cm-t hagyj, azaz ne zsúfold túl a tepsit, mert a kiáramló pára miatt inkább megfő, mintsem pirul majd. Egy kis tudomány a végére: energiatartalma alacsony, tíz dekányi sütőtök körülbelül 80 kcal-t jelent. Mint a legtöbb zöldségnek, ennek is nagy része víz: fajtától függően 80-85 százalék. Találunk benne 15-30 mg C-vitamint és általában 4-10 mg béta-karotint is. Az ásványi anyagok közül említésre méltó benne a kálium, a kalcium és a szelén, valamint kevéske mangánt és cinket is tartalmaz még a sütőtök.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.