Október 20 a Csontritkulás Világnapja. Bár gyakran mondjuk, hogy a "40 az új 30", sajnos negyvenes éveinkben elkezdődik a csontok tömegének csökkenése. Megfelelő étrenddel, bizonyos élelmiszerek gyakori fogyasztásával azonban lassítható ez a folyamat. Ehhez többek között kalciumra, D- és K-vitaminra, magnéziumra, cinkre, valamint rendszeres testmozgásra.mindenképp szükségünk van. Íme néhány csonterősítő étel:
1) Tej: gazdag kalcium és D-vitamin forrás. Ha magában nem szeretjük, készítsünk gyümölcsturmixot.
2) Halak: az egyik legjobb D-vitamin forrás a lazac, de a tonhal is remek választás.
3) Joghurt: D-vitaminban és kalciumban is gazdag. Jóízű, könnyen variálható, de inkább a zsírszegény változatot fogyasszuk!
4) Sajtok: 40 gramm sajt fedezi a napi kalciumszükségletünk kb. 30%-át.
5) Zöld levelű zöldségek: spenót, mángold, sóska, káposzta - mind bővelkednek K-vitaminban - amire a csontfehérje-képződés miatt van szükségünk.
6) Olajos magvak: mogyoró, dió - szintén sok bennük a kalcium.
7) Mák: gazdag kalciumforrás, gyakran érdemes fogyasztani.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.