Állítólag az emlékeket leginkább az illatokkal és ízekkel lehet felidézni. Én most épp egy tengerparton járok képzeletben, ahogy megízlelem a fügét, ezt a finom mediterrán gyümölcsöt. Tudom, már itthon is kapható, de sosem felejtem el azt a nyaralást, amikor először kóstoltam: akárhányszor eszem újra, mindig eszembe jut az a nyár. Habár aszalt formában egész évben elérhető, az íze egészen más frissen, érdemes úgy is megkóstolni. A friss érett füge belül egy apró magvakkal teli kifejezetten édes zselé. A héja is ehető, persze előtte nagyon alaposan meg kell mosni. Megvásárláskor figyelj: ha túl kemény, akkor éretlen, vagy csak félig érett, íze pedig nagyon fanyar, szinte kellemetlen, ellentétben az érett fügéével. Nagyon kényes gyümölcs, óvatosan szállítsd, kifejezetten érzékeny az ütődésre. Az eperhez hasonlóan 1-2 nap alatt megerjed. Én általában néhány szemet szoktam venni belőle, amit azonnal meg is eszünk. Magában is nagyon finom, de érdemes ellesni, hogy a mediterrán országokban mi a szokás: az olaszok mozzarellával és pármai sonkával fogyasztják héjastul. Sonkák, szalámik és sajtok mellé nyersen kitűnő választás lehet, sőt a salátát is feltuningolhatjuk vele. Termőhelyein mindenféle finomság készül belőle: fügerétes, fügesajt, fügepogácsa, fügekalács. Azért vigyázz vele, magas cukortartalma miatt néhány szem bőven elég belőle. A vércukorszintre kedvezőbb hatással van, ha fehérjével vagy zsiradékkal eszed együtt. Ez mit jelent? Azt, hogy az olaszok nagyon jól csinálják, hogy sonkával, sajttal párosítják.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.