Nincs benne cukor? Se laktóz? Emellett még gluténmentes is? És akkor ez most tutira jó Neked? Egyre népszerűbbek a „mentes” élelmiszerek. Nem árt azonban az óvatosság: amíg a mentes diéta a diagnosztizált betegeknek életmentő lehet, addig az indokolatlanul diétázóknak akár még árthat is. Igen, én is hallottam olyan példákat, hogy bár a laboratóriumi vizsgálat nem mutatott ki gluténérzékenységet vagy laktózintoleranciát, mégis az ilyen tartalmú ételek elhagyásával rendeződtek az emésztési problémák, jobb lett a közérzet. Ekkor persze érdemes folytatni.
Viszont olyat is hallottam, hogy az illetőnek nem is voltak panaszai, mégis áttért ilyen étrendre (divatból?) és még fogyott is. Miért is lehet ez? Ha valaki áttér a gluténmentes étrendre, egyszerűen jobban megválogatja, hogy mit eszik. Odafigyel a minőségi alapanyagokra, nagy valószínűséggel csökkenti a szénhidrát-bevitelét, talán a mennyiségeket, adagokat is csökkenti. Persze, hogy meglesz a jutalma. Tehát nem maga a mentes élelmiszer a csodaszer, hanem a tudatos étrend. Ész nélkül tehát nem érdemes "mindenmentesen" étkezni.
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.