Itt még mindketten mosolygunk, na de ki nevet a végén? Fogorvosnál jártam, erről pedig eszembe jutott, hogy az étkezésünk is mennyire komolyan befolyásolja a fogaink állapotát. Nem csak azt, hogy mit eszünk, hanem hogy mit csinálunk étkezés után. Azt gondolhatnánk, hogy egyedül a cukor a ludas a szuvas fogak miatt. Pedig az fontosabb, hogy mennyi ideig tartózkodik a cukros étel és ital a szájban, azaz meddig érintkezik a fogfelszínnel. Ezért a fogakra tapadó ételek az igazán veszélyesek, mivel több ideig érintkeznek a fogzománccal. Ilyenek a kekszek, a grillázs, az aszalt gyümölcsök, a puffasztott gabonapelyhek és a piskótaszerű tészták, ostyák. Ezekkel tehát óvatosan, nem baj, ha csak ritkán fogyasztod őket. Ha nem tudsz közvetlenül az étkezés végén fogat mosni, akkor legalább tiszta vízzel öblögess. Örülök, ha minden nap eszel gyümölcsöt, de tudtad, hogy nem tanácsos a gyümölcsök, gyümölcslevek, szénsavas italok, savanyúságok fogyasztása után közvetlenül fogat mosni? A fogzománc ugyanis savas környezetben sokkal sérülékenyebb. Várj ilyenkor kb. fél órát! Előbb mindig csak öblítsd ki a szádat vízzel, vagy egyszerűen igyál egy nagy pohár vizet, és később súrold fehérre a fogkefével a fogakat! Na és akkor mi a jó? A tej és a tejtermékek kalcium-, foszfor- és tejfehérjetartalma együtt hat a fogak ásványianyag-vesztesége ellen, ezáltal csökken a fogszuvasodás kockázata. Ezért is érdemes az étkezést kemény sajt elfogyasztásával zárni (ami nem mellesleg nagyon finom is...). Válaszul a poszt eleji kérdésre: mindketten nevettünk a végén is.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.