Az első tanítási napokon nagy az izgalom, sok dologra kell figyelni, nehogy valami otthon maradjon. Ugye a tízórairól sem feledkezel meg? Azt tanácsolom, Te gondoskodj arról, hogy mi kerüljön az uzsonnás dobozba, és ne pénzt adj a gyereknek! Tudom, hogy ez időigényes, de így lesz változatos és egészséges az étrendje. Ne kapjon a gyerkőc minden nap ugyanolyan szendvicset, variáld a feltéteket, zöldségféléket, péksüteményt! Tippek:
1) Ha megeszi, inkább teljes kiőrlésű, rozsos, korpás, magvas kenyérféléket válassz! Ha a gyerkőc idegenkedik ezektől a barnább pékáruktól, akkor nyilván ne ma újíts. Viszont az elkövetkező hetekben (inkább otthon a reggelinél) kipróbálhatsz egy nálam bevált trükköt: készíts eleinte olyan szendvicset, amelyiknek az alja barna, a teteje fehér kenyérből van. Előbb-utóbb talán megszereti, de legalábbis hozzászokik a teljes értékű gabona ízéhez.
2) Valamilyen zöldséget mindig tegyél a szendvicsbe! A magad készítette tojás-, hal-, húskrémekkel még változatosabbá teheted a menüt.
3) Ha nem fogy a szendvics, házilag is süthetsz sajtos, túrós, darált magvas, gyümölcsös kekszeket, stanglikat.
4) Gyümölcsöt minden nap csomagolj! Feldarabolva kis szeletekben szívesebben megeszik az almát, barackot. Műanyag dobozban egy műanyag kiskanál kíséretében egész nap eláll a gyümölcssaláta egy kis citrommal meglocsolva.
5) Nasinak mehet minden nap valami más: hámozott, feldarabolt répa; egy maréknyi sózatlan olajos mag (dió, mandula, mogyoró); egy maréknyi asztalt gyümölcs; zabkeksz; korpás keksz; müzliszelet.
6) A folyadékról se feledkezz meg: lehet félliteresnél nagyobb kulacsot kapni, ezt reggel töltsd meg vízzel, cukor nélküli teával, kalóriamentes, nem édesített itallal!
7) Ne erőltesd, amit nem szeret: olyat csomagolj neki, amiről tudod, hogy szívesen megeszi. Ugyanakkor otthon, hétvégente próbálkozhatsz ugyanazzal az alapanyaggal más formában elkészítve. Szuper jó ötlet az osztott uzsonnás doboz: így mindent egy helyre, de szeparáltan tudsz csomagolni.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.