„Fiamnak a hideg vacsora nem vacsora. Én meg nem érek rá minden nap főzni. Mi menjen a fagyasztóba, hogy oldjam meg?” – Tette fel a kérdést a minap egy barátnőm. Nos igen, ha bizonyos ételekből nagyobb adagot főzöl mondjuk hétvégén, majd egészen kis adagokban lefagyasztod, hétköznapokon pedig ügyesen kombinálod őket, rengeteg időt spórolhatsz a sűrű időszakokban. A titok az, hogy kb. bögrényi adagokban fagyaszd le az egyes fogásokat, és aznap, amikor fel akarod használni, reggel vedd ki a mélyhűtőből, és hagyd kiolvadni. Lehet az a cél, hogy 20 perc alatt már az asztalon gőzölögjön az étel, de ha változatosan akartok enni, azért kell picit ügyködni a konyhában (mondjuk köretet kifőzni). Nézzük, mit érdemes lefagyasztani:
1) sült húsok – egyben sütve, aztán feldarabolva vagy éppen csíkokra vágva lepirítva. Rengeteg mindenhez használhatod: gyors rizseshúshoz, saláták gazdag feltétjeként, melegszendvicshez, gyroshoz, krémleves gazdag betétjeként stb.
2) húsgolyó, fasírt – mellé mehet egy kis paradicsomszósz vagy korábban lefagyasztott tésztaszósz, főtt tészta vagy főtt krumpli
3) húsleves – alapléként használva nagyon gyorsan ízletes zöldségkrémlevest varázsolhatsz az asztalra. Főleg, ha az előzetesen megpucolt és feldarabolt zöldséget is a fagyasztóból varázsolod elő.
4) házi tésztaszósz – ezt is nagy mennyiségben érdemes megfőzni (paradicsom, hagyma, fokhagyma, répa, zeller, cukkini, zöldfűszerek), leturmixolni, aztán mehet is kis adagokban a fagyasztóba. Tésztafőzéssel együtt 15 perc alatt kész a vacsora.
5) sült zöldségek – cukkini, tök, répa, hagyma, édeskrumpli, cékla stb. – sütőpapíron kevés olívaolajjal szoktam sütni, aztán kis adagokban mehet a fagyasztóba, de a hűtőben is napokig eláll. Ez is mehet salátákba, tésztára, pitákba, lepényekbe: minden ételt feldob.
6) darált húsos szósz (pl. bolognai) – mehet tésztára feltétként, de rizzsel és más gabonákkal is jól működik.
7) pörkölt – kifőzhetsz mellé tésztát, de egy gyors gulyásleves is készülhet belőle
8) palacsintatészta – ez is eláll a fagyasztóban, készülhet belőle sós változat is.
Persze fontos, hogy próbáld úgy alakítani a menüt, hogy mindig legyen benne zöldség: saláta, savanyúság vagy legalább zöldborsó rizibiziben.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.