Te mit öntesz a salátára? Lehet, hogy itt bukik el a diétád?
• zsír, cukor: a kész salátaöntetek (pl. ezersziget) vagy a házi majonéz általában sok hozzáadott cukrot, zsiradékot tartalmaznak, ezért magas a kalóriatartalmuk. Hiába szeleteled össze a könnyű zöldségeket, ha utána majonézzel, tartárral vagy hasonló szószokkal öntöd őket nyakon.
• kevesebb is elég: nekem eleve az a tapasztalatom, hogy nem is kell olyan sok szósz, próbálkozz kisebb mennyiségekkel, úgy is ízletes lesz. Egy jó öntet szinte észrevétlenül vonja be a zöldségeket. Az a jó, ha átforgatva a salátát, nem marad vissza belőle semmi a tál alján.
• legyen íze!: Ami fontos: a jó fűszerezés. Ha ízletes az öntet, akkor az unalmas salátalevelek is ízbombákká válnak.
• óvatosan az ecettel: Viszont a túl savas (pl. ecet) dolgokkal érdemes vigyázni, mert azoktól egy életre elmegy a kedved a salátavacsoráktól.
Íme néhány tipp, amit kipróbálhatsz:
1. Vinaigrette – (francia öntet / ecet-olaj öntet): 3 rész olaj, 1 rész ecet, só és bors az alaprecept. Adhatsz hozzá kevés mustárt is, ezt az ecettel és sóval keverd ki az elején. Minőségi alapanyagokat használj: extra szűz olíva olajat, balzsamecetet/almaecetet/fehérborecetet. Figyelj a mennyiségekre, mert 3 kanál olaj 3x annyi kalóriát tartalmaz, mint 1.
2. Óvatosan az olajos tonhallal! Jól csöpögtesd le, csak azután használd fel a salátához. A lecsöpögtetett olajból 1-2 evőkanállal használhatsz, facsarj hozzá egy kis citromlevet és kész is az ízletes öntet.
3. 1-2 kanál olívaolaj, frissen facsart citromlé, só, oregánó és 1 gerezd reszelt fokhagyma felhasználásával finom, friss öntetet varázsolhatsz. Fokhagyma nélkül is finom.
4. Natúr joghurt, zöldfűszerek, reszelt fokhagyma felhasználásával is finom öntet készülhet, de ebből is elég 1-2 evőkanállal.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.