Mit kenj a kenyérre? Vagy éppen mit uzsonnázz délután? Megmondom a tutit: zöldséges kencéket vagy mártogatóst! Vaj, májkrém, sajtkrém helyett ehetsz zöldségalapú krémeket: többek között vitaminokat, rostot és ásványi anyagokat tankolhatsz így fel a reggeli induláshoz vagy éppen könnyű vacsorát varázsolhatsz velük. Teheted a tízórai szendvicsbe is. Nassoláshoz és vendégvárónak is tökéletesek: kínálhatod hasábokra vágott nyers zöldségekkel (répa, uborka, szárzeller, kaliforniai paprika stb.), így duplán kipipálhatod a zöldségfogyasztást (tudod: napi 5 adag zöldséget, gyümölcsöt kellene enned). Érdemes idényzöldségekből készíteni. Minden hozzávaló más tápanyaggal gazdagítja ezt a remek fogást. Hüvelyesekkel (bab, zöldborsó, sárgaborsó, lencse) dúsítva fehérjedús kencét kapsz, ami igen laktató, a teltségérzet sokáig megmarad, könnyen kiválthatod vele a húsféléket, felvágottakat, ha nem szeretnél minden nap húst enni. Mindig kerüljön bele egy kevés növényi zsiradék (például extra szűz olívaolaj vagy tökmagolaj), így a zsírban oldódó vitaminok is jobban felszívódnak. Az alaprecept a következő: vágj össze zöldségeket (lehet egyfélét is, de variálhatod is vegyesen ízlés szerint – például: répa, cukkini, sütőtök, padlizsán), kevés olajon párold meg vagy süsd meg sütőben, bolondítsd meg hagymafélékkel, ízesítsd pici sóval és zöldfűszerekkel. Hagyd őket darabosan vagy pürésítsd, ha úgy jobban tetszik. Dúsíthatod hüvelyesekkel és olajos magvakkal is. Máris kész a szuper kence.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.