Csökkentheti az étvágyat, a cukor iránti sóvárgást, szinten tarthatja a vércukorszintet, mi az? Hát a króm (Cr)! Ezt a nyomelemet számos fogyókúrázó és testépítő is használja. Az emberi test nem tud krómot előállítani, így azt mindenképpen ételekkel kell a szervezetbe juttatni. A hazánkban jelenleg érvényes felnőttek számára ajánlott napi króm beviteli referencia érték (NRV) 40 µg. Lássuk, miben van króm, milyen alapanyagokat érdemes gyakran használni a menü kialakításakor. Na és persze még mi minden hasznos dolog van bennük. Figyelem! Az ételek elkészítése közben, a hőkezelés hatására a krómtartalom csökken, ezért amit lehet, ajánlatos nyersen enni. Sőt az egyszerű szénhidrátokban gazdag étrend, a gyulladás, a megerőltető sportolás, a stressz, a terhesség és a szoptatás növeli a szervezet krómraktárainak kiürülését, erre is érdemes figyelni.
1) teljes kiőrlésű gabonák - Kiváló rost- és szénhidrátforrások, fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók bennük. Érdemes egy zabkásával vagy magvas szendviccsel indítani a reggelt.
2) hüvelyesek - nagyon fontos fehérjeforrások, B-vitaminokat, vasat, rezet, magnéziumot, mangánt, cinket tartalmaznak, alacsony zsírtartalmúak, és a glikémiás indexük is alacsony, viszont magas rosttartalommal bírnak. Javasolt akár vöröslencse krémet kenni a kenyerünkre vagy egy jó bablevest ebédelni. Fogyókúrába zsírszegény hússal, kenyér nélkül javasolt.
3) húsok - többek között a fehérje-, B-12 vitamin, a vastartalmat emelhetjük ki a húsok közül. Válasszuk a soványabb részeket, karajt, csirkemellet.
4) zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta, káposzta stb.) – gazdagok K-, A-, és C-vitaminban, kalciumban, káliumban. A sötétzöld levelű zöldségekben sok a magnézium is: ez az ásványi anyag hozzájárul az izmok megfelelő működéséhez, a vérnyomás szinten tartásához és a stressz felszámolásához.
5) sajtok - Kitűnő fehérje és kalciumforrások. Zsírtartalmuk különböző, de változatosan, több fajtát érdemes fogyasztani. Például a szendvicsünkbe szeletelt sajtot tehetünk vagy máskor ebédre ehetünk camembert sajtot áfonyával, de salátához fetasajt is kitűnő, ízletes választás lehet. Nekem ez utóbbi az egyik "gyengém"..
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.