Karácsonykor finomakat eszünk, ez így van jól. Na de kérdezném: nálatok tényleg elfogy minden, vagy jó része a kukában landol?! Esetleg még többet esztek, csak hogy ne kelljen kidobni (hipp-hopp pluszkilók)? Sokkal könnyebben elkerülhető, hogy rátok romoljon a sok étel, ha előre tervet készítesz az ünnepekre.
- Gondold végig, melyik napon hányan ültök majd az asztal köré. Ha többféle fogást főzöl, nem szükséges mindenből mindenkire teljes adagot számolnod. Nem kell egy egész hadseregre főzni.
- Tervezd meg a menüt úgy, ahogy annak idején nagyanyáink, akik a maradékokat mindig felhasználták a másnapi ételhez. A maradék húsból lehet pástétomot vagy tölteléket készíteni, a főtt leveszöldségből vadasmártást, a főt rizs felhasználható egy rakottas ételhez, a pörköltmaradékból készülhet egy kiadós gulyásleves.
- Nézz körül a hűtőben, konyhaszekrényben, kamrában. Van-e a szükséges hozzávalókból otthon? Egyáltalán nem biztos, hogy mindenből újat kell venni.
- Ezek után állítsd össze a bevásárlólistát. Ne csak az alapanyagokat sorold fel, hanem a mennyiséget. Lehet, hogy valamiből csak pár kanálnyi szükséges, akkor ne vegyél XXL kiszerelést.
Ha ezeket a tanácsokat megszívleled, már Te is sokat teszel az élelmiszerpazarlás ellen.
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.