Rengeteg feladat, mindig csak a rohanás, kapkodás, aztán csak azt veszed észre, hogy ebédidő van? A legrosszabb az, amikor éhesen döbbensz rá, hogy aznapra nincs ebéded, nincs mit enned. Ilyenkor jönnek a kényszermegoldások: elszaladsz a sarki kisboltba, össze-vissza vásárolsz, vagy lemész a kantinba és kéred a napi menüt, esetleg keringsz a munkahelyed környékén és keresel valami étkezdét. Érdemes volna a munkahelyi étkezésedet előre megtervezni: ugyanis így kiegyensúlyozottabb, egészségesebb és kevésbé stresszes leszel. A reggelire külön nem térek most ki, csak annyit mondok, sose hagyd ki, ettől lesz energiád, ettől indul jól a napod. Ha időnként van 10 perc szüneted, használd ki, állj fel, mozgasd át magad, tízóraira és uzsonnára pedig vedd elő a magaddal vitt gyümölcsöt, olajos magvakat vagy joghurtot. Érdemes lehet egész hétre előre bevásárolni és bent tartani a munkahelyi fiókodban, hűtőben a kisétkezésekre szánt ennivalót. Persze ilyen esetben fegyelmezettnek kell lenni, nem ér megenni a másnapi adagot is. Na de mi legyen az ebéddel? Hogyan legyen változatos, hogyan kerüld el a csapdákat? Itt is meg kellene tervezned a heti menüt. Ha otthonról viszel, te készíted, akkor a változatosság is könnyen megoldható és az adagokat is tudod kontrollálni, nem viszel többet, mint amire szükséged van. Lehet 2 napra előre főzni, tehát nem kell minden nap a konyhában állni. Jó megoldást kínálnak a rendelős konyhák is: előző hét vége felé (nem éhesen, hanem az egyik ebéd után!) összeállítod a következő heti menüt, leadod a rendelést, ők pedig minden nap kiszállítják. Ha tudatos és gondos vagy, akkor választhatsz az energiaszegény és egészséges menüsorból. Lehet, hogy eleinte kicsinek fogod érezni az adagokat, de hamar hozzá lehet szokni, eredménye pedig néhány hét elteltével látszani fog. Ráadásul így a "kajakómát" is elkerülöd, nem terheled le a gyomrod, nem leszel ebéd után álmos. Ha a munkahelyi étkezdében ebédelsz, akkor javaslom a könnyedebb fogásokat. Ülőmunka esetén mindenképp a salátákat, zöldségköretet, leveseket, grillezett vagy főtt húsokat, savanyúságot, főzelékeket. Próbáld kerülni a nehezebb, olajosabb ételeket. Ha nagyon áhítozol a desszertre, akkor heti 1-2 alkalommal felezzetek meg egyet a kollégáddal. A nasifiókot érdemes kiüríteni, megszüntetni. Teljesen bele lehet feledkezni a monitor előtt egy zacskó kekszbe vagy sós ropogtatnivalóba, pár perc alatt le is tud csúszni néhányszáz felesleges kalória. Ne feledkezz meg a folyadékról sem. 8 óra alatt simán el lehet kortyolgatni a másfél literes ásványvizet. Legyen a palack az asztalodon.
 
 
 



 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.