1 teáskanálnyi (5 gramm) - mindössze ennyi sót kellene naponta elfogyasztani egy felnőttnek. Ehhez képest az átlag magyar 3-4 szeresét eszi. Ha már leszoktál az utánsózásról és nincs az asztalon sótartó, akkor is lehetnek csapdák, amelyek miatt a só többszörösét fogyaszthatod. Ez pedig puffadást és vizesedést okozhat, hosszútávon pedig akár agyvérzéshez, magas vérnyomáshoz, vesebetegséghez vezethet. Nem csak az számít, hogy a főtt ételbe mennyit teszel vagy hogy reggelinél megsózod-e a nyers paradicsomot. A kész élelmiszerek rejtett sótartalmából szépen összeadódik a napi többlet: sajtok, felvágottak, kenyerek, margarinok, sós nassolnivalók, ételízesítők. Ezekben általában bőven van só. Érdemes elolvasni az élelmiszerek címkéjét és a csökkentett sótartalmú termékeket választani. Vannak olyanok, amelyekre ezt már kifejezetten rá is írják a gyártók. Ha otthon főzöl, próbálj kevesebb sót használni! Kifejezetten jó ízeket lehet elérni zöld fűszerek használatával.

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.