Reggelizel, de 11-kor már farkaséhes vagy? Ez azért lehet, mert olyasmit ettél, ami hirtelen megemelte a vércukorszintedet, majd le is ejtette. Mit reggelizz, hogy stabilan tartsd a vércukorszinted és egész délelőtt energikusnak érezd magad?
Például:
- teljeskiőrlésű kenyeret, pékárut avokádóval, főtt tojással,
- csicseriborsóból készült hummuszt nyers zöldségcsíkokkal,
- zabkását tejjel és bogyós gyümölcsökkel,
- zöldséges rántottát vagy omlettet zsírszegényen elkészítve,
- zöldsalátát sajttal, magvakkal megszórva,
- zöldségfasírtot,
- tonhalsalátát,
- joghurtot magvakkal, bogyós gyümölcsökkel
Jó, ha tudod, hogy melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a glikémiás indexet (GI). Ez egy számérték, mely az ételeket sorolja be egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Befolyással van az ételben lévő szénhidrát részecskék mérete, minél kisebbre vannak őrölve a részecskék, annál magasabb a GI-értékük. A főzés ideje is hatással van, hiszen ha hosszú ideig főzzük a keményítőt, az kocsonyásabbá válik és ezáltal gyorsabban szívódik fel a szénhidrát. Válassz rostdús ételt, amely csökkenti a GI-t. A zsiradék is lassítja a felszívódást, de azért a zsírtartalom esetében is a mértékre kell törekedni. A fehérje is csökkenti az együtt fogyasztott ételek GI értékét.
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.