Mit szólnál egy tücsökpörkölthöz? Vagy mondjuk sült szitakötőhöz? Egyre több helyről hallani, hogy együnk kevesebb húst, helyette több gabona és zöldség kerüljön a tányérra. Valóban, a statisztikák szerint mi magyarok majdnem feleannyi zöldséget eszünk, mint amennyire szükségünk volna (napi 4-5 adag). Na és az sem baj, ha több barna rizst vagy magos kenyérfélét fogyasztunk a fehér kenyér helyett. Az aktuális táplálkozási ajánlások szerint (itthon ez az OKOSTÁNYÉR®) a tányérunk 20-25 %-ára állati eredetű fehérje kerüljön: húsfélék, halak, tojás vagy tejtermékek. Az állati fehérjék ugyanis teljesek (minden nélkülözhetetlen aminosavat tartalmaznak), míg a növényi fehérjékből hiányzik vagy az egyik, vagy a másik nélkülözhetetlen aminosav. Ezért kell a növényeket variálgatni egymással, ha valaki elhagyja a húst. Aki vegetáriánus, az általában más téren is jobban odafigyel az egészségére: többet sportol, nem dohányzik, környezettudatosabb. Viszont nem mindegy, hogy csupán a húst nem eszi, vagy teljesen elhagy mindenféle állati eredetű ételt (tojást, tejterméket stb.) Minél több élelmiszert mellőz az étrendjéből, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen hiányállapot alakul ki.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.