Nyár, fesztiválszezon, bulik. Hogyan "alkoholizálj", hogy egész este jól érezd magad? Pár tanács a fesztiválozóknak. Íme:
1) Egyél - Üres gyomorral ne menj partizni, egyél mindenképp! Lehet ez akár egy pizza, spagetti, laktató saláta kenyérrel - a lényeg, hogy valami felszívja az alkoholt.
2) Igyál vizet - Kánikula van, hidratálni kell, még több vízre van szükséged, mint általában. Ne felejtsd el: az alkohol vízhajtó hatással rendelkezik, így vizet folyamatosan kortyolj hozzá/mellé.
3) Töményet ne - Ha nem akarod gyorsan kiütni magad, számolj az alkoholtartalommal: az alacsonyabb alkoholtartalmút válaszd! Pálinka vagy tömény szeszt tartalmazó koktélok helyett sört vagy fröccsöt. És fontos a víztartalom: a hosszúlépéssel vagy egy könnyű, alacsonyabb alkoholtartalmú sörrel vizet is elfogyasztasz.
4) Ne versenyezz a srácokkal - Tudományosan bizonyított tény, hogy a nők kevésbé bírják az alkoholt, mint a férfiak. A hölgyek testtömege, és így a vérük térfogata is kisebb, emiatt ugyanannyi alkohol elfogyasztása magasabb véralkohol-szintet eredményez, mint az erősebbik nemnél. Az alkoholt bontó enzimek is kisebb aktivitással működnek a nők esetén, ezért lassabban közömbösítik a bódító hatású anyagot.
5) Mértékkel - Néhány pohárnál többet ne vállalj be! Ne keverd a különféle alkoholokat, tarts ki egyfélénél egész este. Egy-egy koktél persze belefér.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.